MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 13 лютого 2019

2041 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 13 лютого

Боротьбу ще не закінчено: "Північний потік-2" – це не про газ, а про війну

Тепер ситуація може змінитися. Якщо Берлін вирішить розвивати "Північний потік-2" саме як бізнес-проект, чи викличе це розуміння в Москві? А якщо Берлін вирішить  допомогти Кремлю й запровадити тільки ті винятки, які полегшать Путінові реалізацію його політичних планів, чи викличе це розуміння у Брюсселі? І тут багато що залежатиме від зусиль тих, хто розуміє небезпеку будівництва "Північного потоку-2" і суть намірів Кремля, від зусиль американської, польської, української дипломатії, від нових санкцій – також і проти західних компаній, які беруть участь у реалізації проекту.

Степова дивізія проти більшовицьких звірств: якою була і як формувалась Армія УНР. ФОТО

Все це не схоже на "купку", як не крутіть. Згідно з дослідженнями, чисельність Армії УНР у пікові моменти досягала 100 тисяч. При цьому на озброєнні армії УНР була холодна та стрілецька зброя, гранати, артилерія, бронеавтомобілі, автотехніка, гвинтова авіація, повітроплавна авіація, бронепотяги тощо. Хтось запитає: чому ж тоді не вдалося? Я не виправдовую провідників української держави. І теж іноді думаю, що треба було спробувати примиритися, а не мутити воду у військовий час.

Свобода чи деспотія: Венесуела нагадала про чільне питання світової політики

Свою нововіднайдену одностайність у захисті венесуельської демократії західні демократичні країни мали б сприйняти як шанс згадати те, що творить їхнє спільне екзистенційне ядро. Це мало би привести їх до розуміння того, що власні цінності вони зможуть зберегти, тільки активно захищаючи їх усюди на планеті. Замість фантазувати про блага "мультиполярного світового порядку", Захід мусить знову чітко усвідомити: свобода чи деспотія – ось центральне питання світової політики. І нині воно актуальне як ніколи раніше. 

Жінка в науці: від страху до балансу

П'ять років тому Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію "Наука, техніка та інновації в цілях розвитку", в якій ішлося про рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки й інновацій як запоруку забезпечення гендерної рівноправності в цій сфері. Чомусь жінки та дівчата досі мають справу з обмеженнями в цій діяльності. І стають, як правило, облуговчим персоналом для чоловіків, які в цей час винаходять і займаються наукою. Часто безсоромно користуючись плодами діяльності саме жінок із так званого "обслуговчого персоналу".

Російські варвари коло воріт європейської цивілізації

Проблема в тому, що розумні люди представлені старими політичними елітами, які не здатні на рішучі дії. Путін вважає європейських лідерів, зв'язаних демократичними обмеженнями та власними уявленнями про цінності, слабаками. Отже, знову, як і 1600 років тому, коли воріт цивілізації стоять варвари. Знову, як і 1600 років тому, захисниками порядку й цінностей стають не старі легіонери, а нещодавні варвари, які рішуче порвали з варварським порядком (оксюморон, вибачте) заради цінностей, які нині називають європейськими. Це ми.

Один із головних викликів нашого століття

Те, що багато десятиліть було майже невидимим через потужне табу, яке оточувало психологічні проблеми, опиняється в фокусі суспільної уваги. Впливове дослідження 2016 року, опубліковане у знаному медичному журналі The Lancet, стверджує, що за кількістю років життя, втрачених через інвалідність і передчасну смертність, психічні розлади зрівнялися з серцево-судинними захворюваннями. За даними Світового банку, втрати світової економіки від зменшення продуктивності праці, викликані психічними розладами, щорічно становлять еквівалент трильйону доларів!

Чому 14 лютого варто дарувати книжки

Затра, 14 лютого, – всесвітній день дарування книг, і сьогодні для цього є всі умови. Мені ще рано починати речення фразою "в наші часи все було інакше", але і справді, в наші часи, ті, що я згадую, все було інакше, й Маркеса годі було придбати українською. Я вже не говорю про сотні чудових книг українських авторів чи тисячі світових бестселерів, перекладених й опублікованих вчасно. Якщо вже так склалося, й ви шануєте День святого Валентина, то відсвяткуйте його даруванням книг.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини