MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 22 лютого 2019

3333 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 22 лютого

Виклики для НАТО: пригнічений настрій попри обнадійливі тактичні успіхи

Найскладніше питання з тих, які належить розглянути на саміті, стосується не військових, а політичних справ. Парадокс відносин США та Європи у сфері безпеки полягає в тому, що ще ніколи тактичні успіхи НАТО не були такими обнадійливими, як нині, а настрій таким пригніченим. Організації ледве вдалося уникнути катастрофи на саміті минулого літа, коли Дональд Трамп виявив готовність оголосити про вихід його країни з Альянсу. ... Усі ці проблеми вирішуються, але потребують енергійного й цілеспрямованого політичного лідерства.

Україна в полі зору Чехії

Інтерес чехів до України поглиб­лює також нинішня ситуація в Чеській Республіці, оскільки зростає кількість українських фахівців, які працюють у багатьох чеських компаніях. Сьогодні українці є другою за величиною після словаків національною групою, що проживає в країні. Чехія інвестувала близько 200 млн крон у допомогу Україні. Ідеться про низку гуманітарних і розвивальних проектів, таких як харчування для сіл на лінії зіткнення, будівельні матеріали, а також відпочинок і лікування дітей із прифронтових регіонів в українських Карпатах.

Чому Лукашенко хапається за "Східне партнерство"

У Мінську шукають різні шляхи для демонстрації власного вже майже втраченого суверенітету. Один із цих шляхів – програма "Східне партнерство ". Навряд чи, звичайно, президенти та прем'єри країн ЄС поїдуть до Мінська – столиці авторитарної держави, яка залишається союзницею путінської Росії. Але якийсь цікавий захід до ювілею в Мінську можуть і провести. Просто для того, щоб нагадати навіть не Лукашенкові, а білорусам – у Європі про них іще не забули й чекають, коли цивілізаційний вектор розвитку країни зміниться.

Чому в Україні немає Міністерства справедливості

Прошу давно стало нейтральним і є цілком літературним словом, а не діялектизмом, хоч і прийшло з західноукраїнських говірок. Таких слів у нас багато. Наприклад, із західних говірок прийшло слово тримати і відтіснило на другий план наддніпрянське держати. Ще Іван Нечуй-Левицький не вживав тримати, бо був наддніпрянець. Инший приклад – чекати: це слово прийшло з Правобережжя, а на Лівобережжі казали ждати. ... Коли йдеться про процес, потрібно казати заряджання. Отже – проблеми з заряджанням.

Шістдесятництво: прощальний уклін

Оксана Забужко по-кассандрівськи вперто транслює ідею порятунку та відродження нації і її культури. Ба більше: вона конструює ці самі культурні міфи, перетворюючи банальні факти з мемуарів та напівзабутих біографій на яскраві епізоди національної історії. Її праці про Шевченка, Франка та Лесю Українку стали бестселерами. Завдяки їй уважний читач перевідкриває для себе Катерину Білокур і Софію Яблонську, Юрія Шевельова і Богдана Рубчака. На персональній культурній мапі з’являються Драгоманов, родини Косачів і Старицьких – і, звісно, шістдесятники.

Так було відкрито Америку, Новий світ

Схарапуджений Христофор Колумб мав зірватися на рівні з ліжка, вхопити свічку зі столу – аякже, він не спав, бо спокою йому не давали думки про ймовірний бунт розчарованих моряків – і метнутися на палубу. Його призвичаєні до каютного світла очі не одразу побачили смужку землі на горизонті. Знадобилося трохи часу, щоб звикнути до нічної темряви. І протягом цих кількох митей старий чоловік (51 рік у ту епоху – це вже геть літня людина) намагався опанувати себе, погамувати слабеньке серце й нервове дихання.

Срібло морів: серйозно про оселедець

В одній книжці з багатьма цікавими фактами я натрапила на особливий, про оселедця. Вікінги, для яких риба була основою не лише раціону, а й життя, вірили, що північне сяйво – то віддзеркалення величезних косяків оселедця, які блукають у північних водах. Поетично, погодьтеся. Виявляється, проста й дешева їжа, популярний швидкогриз із проспектів Амстердама й автостанцій Ковеля має довгу й цікаву історію. Срібло морів – називали їх північні народи, вікінги бачили слід оселедців у холодному небі, голландці збудували міста заради їхніх лискучих спинок.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини