MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 4 жовтня 2017

892 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 4 жовтня

Чому не варто порівнювати Каталонію з Донбасом чи Кримом

Ситуацію в Іспанії, пов’язану із намаганням Каталонії проголосити незалежність, неправильно порівнювати з подіями в Україні – на Донбасі й у Криму. Таке порівняння радше є маніпулюванням інформацією. Ця хвиля була розпочата в Росії, але вона підхоплюється дуже багатьма й в Україні – й людьми, й медіа. І дарма ЗМІ розганяють таку ідею замість того, щоб пропонувати свої позиції. Тож виходить, що ми починаємо спростовувати інформацію і доводити, що це не так. А це вже невигідно і неправильно. Проте порівнювати намагаються, бо метод аналогії в аналізі є найбільш наочним і дозволяє через певні стереотипи з інших ситуацій чи минулого краще зрозуміти якусь подію. У цьому випадку ми користуємося російськими стереотипами, коли порівнюємо Каталонію із Кримом чи Абхазією, чи Південною Осетією. Це – неправильно.

Важливі дрібниці на окупованій землі

Наче звичайне канцелярське приладдя, що не має жодного стосунку до політики. Виявляється, навіть через нього в окупації можна "партизанити": "Купили в Маріуполі дитині український щоденник. Жахатиме» ватних учителів. Подружці мама купила в Донецьку без української символіки, але синьо-жовті, зі смайликами – теж непогано!" – це новини, якими діляться матусі напередодні початку нового навчального року. У таких умовах люди відчувають надважливість цих дрібничок. Діти долучаються до протесту, змушені тримати таємницю своєї любові до Батьківщини. Хоч інколи їм дуже важко пояснити деякі речі: "Нам видали підручники сьогодні. Два українською (література та мова). Це третій клас: вони залишили тільки одну годину на тиждень. І ще в усіх книжках заклеєні сторінки з гімном і гербом..." – скаржиться матуся з ­Гор­лівки.

Від уряду вимагають прозорості реформи державного управління

Ми, представники громадянського суспільства, активно підтримуємо початок реформи державного управління та вважаємо, що її успішне впровадження є життєво важливим для України. Скажемо більше: це чи не останній шанс використати вікно можливостей, що відкрилося завдяки Революції гідності. Але, як і будь-яка інша реформа, ця перебуває під загрозою. Це загроза тихого саботажу, знецінення, спаплюження ідеї, множення на нуль усіх можливостей через спротив бюрократично-корупційної системи. Ми впевнені, що на посади фахівців із питань реформ у нові директорати потрібно залучити нових високопрофесійних людей, які зможуть забезпечити реальні зміни.

Російськомовна Одеса й українська мова

У готелі – п'ятизірковому і дуже красивому, куди нас поселили організатори Міжнародного літературного фестивалю, всі адміністратори й обслуга не лише чарівно усміхалися, але й говорили українською. На тих кількох акціях літфесту формат був також український і це ніяк не шкодило публіці. А про чудесну перекладацьку панель за модерації Юрка Прохаська, де було з 80 глядачів, взагалі маю прекрасне враження! І Борис Херсонський для одеситів модерував українською – і це було дуже знаково. Ми вибралися до моря. У нас був трохи дивний гід, який сам викликався лише для того, аби прочитати свій вірш російською і його ж переклад українською. Вірш був гарним, а дивний хлопець з усіх сил намагався говорити українською, хоч родом з Омська.

Що відрізняє ситуацію в Каталонії від того, що сталось у Криму й на Донбасі

Каталонія 2016 року мала понад 27 тисяч євро дохрду на душу населення, в той час як в РФ дохід на душу населення в 2016-му становив близько 7,5 тисяч євро. У Каталонії немає ніяких підстав брати приклад зі слабкої, нерозвиненої диктаторської Росії, що не має нічого подібного на чудову систему влади в Каталонії. На території Каталонії немає іноземних військових баз, для проведення референдуму в Каталонії не захоплювали місцевий парламент, не вводили іноземних військ, там не викрадали і не вбивали супротивників незалежності, не вели пропаганду й не фінансували з-за кордону підривних акцій і тероризму. У Каталонії без найменших інцидентів пройшли мітинги противників референдуму про незалежність. Тут звикли поважати права всіх громадян.

У Польщі вандал намалював свастику на консульстві України. ФОТО

На будівлі консульства вандали залишили напис польською мовою: "Україна – ОУН-УПА", "Waffen SS Galitzien", біля герба України намалювали шибеницю і напис Raus ("забирайся", – переклад з німецької), свастику і напис російською "ні". Люди, які живуть поблизу місця події, бачили як невідомий чоловік, віком близько 30 років, у суботу ввечері розмальовував почесне консульство України. Люди закликали, щоб він перестав це робити, але той не звертав уваги на зауваження. Співробітниця консульства після цього викликала поліцію. Зараз правоохоронці проводять розслідування за статтею 256 кримінального кодексу Польщі, у якій йдеться про підбурювання до міжнаціональної ненависті на тлі національних відмінностей, заявив прес-секретар поліції Жешува Адам Шельонг. Ніхто не був затриманий.

Тиждень і дві тисячі кілометрів українською Бессарабією. ФОТО

Нас лякали відсутністю доріг. Дарма. Все літо їх приводили до ладу – і продовжують ремонтувати зараз. У підсумку всі головні напрямки в регіоні аж до самого Рені несподівано добрі. Якщо тільки ви не надумаєте експериментувати зі другорядними дорогами – вашій підвісці нічого не загрожує. Вилкове. Там їдемо з екскурсоводом на моторці притоками Дунаю. Забудьте про "українську Венецію" – невиправдані очікування повертаються бумерангом. Вилкове добре саме по собі – без дурних порівнянь. Ізмаїл. Несподівано затишний, просторий і не спотворений забудовою. Захотілося сюди зазирнути ще. Із радянських проколів – діорама штурму фортеці Ізмаїл військами Суворова. Розміщена в старовинній мечеті. Від скандалу місто рятує лише відсутність мусульман.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини