MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 5 жовтня 2018

4583 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 5 жовтня

Сенцов пояснив, чому відзавтра змушений припинити голодування. ЗАЯВА

"У зв'язку із критичним станом мого здоров'я, а також патологічними змінами у внутрішніх органах, які почалися, найближчим часом до мене заплановано застосування примусового харчування. Мою думку при цьому вже не враховують. Нібито я вже не в змозі адекватно оцінювати рівень здоров'я і небезпеки, що йому загрожує. Насильницьке годування проводитиметься в рамках реанімаційних заходів щодо порятунку життя пацієнта. За таких умов я змушений припинити своє голодування із завтрашнього дня, тобто із 06.10.18".

Голодування Сенцова має надзвичайну вагу, але він повинен жити – Портников

145 днів голодування українського режисера Олега Сенцова в катівнях путінського ГУЛАГу – сам по собі безпрецедентний вчинок. Протягом усіх цих страшних днів світ щодня згадував не тільки про Сенцова, але і про інших в'язнів російського режиму. Він згадував про окупацію Криму. Він згадував про війну на Донбасі. Ціною власного життя, власного здоров'я Олег домагався того, чого не можуть домогтися ніякі медіа, ніякі журналісти, ніякі чиновники – демонстрував світові зловісне обличчя злочинної держави, яке дозволяє собі утримувати в ув'язненні невинних людей.

Фестиваль болю й надії: приклад успішної децентралізації в Польщі

По-третє, але насправді найголовніше, я був щиро зворушений зустріччю з лемками. Власне кажучи, моя презентація відбувалася в їхньому центрі – культурному товаристві ім. Б.-І. Антонича. Лемки, що нині живуть у Горлицях й околицях – переважно переселенці, що повернулися на малу батьківщину не так давно. Їх виселили звідси в 1947-му в рамках сумнозвісної операції "Вісла" на території, що Польща отримала від Німеччини. Минули десятиліття, але переселені люди так і не асимілювалися, зберегли свою самобутність, і вони – або їхні діти – таки повернулися в рідні краї.

Як покласти край пануванню демократичного феодалізму в Україні

На боці капіталізму – майбутнє, тому він переможе феодалізм. 200 років тому ця перемога відбулася в декількох місцях, в інших – 100 чи 25 років тому. Але на переважній частині планети феодалізм панує і досі. Незважаючи на технологічні прориви – бо хоча нові технології на боці капіталізму, феодалізм їх також уміло використовує. Адже феодалізм і капіталізм не в технологіях, а в мисленні людей і системі відносин між ними. Там, де мислення та відносини змінюються, – там поразка феодалізму й перемога капіталізму неминучі.

У Стенфорді байдикувати складніше, ніж учитися – Примаченко

Окремий кайф – однокурсники. Зі мною разом навчаються колишній пілот ізраїльських військово-повітряних сил, розробниця комп'ютерних навчальних ігор, співробітниця міністерства освіти Сінгапуру, шкільний вчитель із неблагополучного району Лос-Анджелеса й інвестиційний банкір із Японії. Історія кожного – неймовірна. Не встигаєш домовлятися про зустрічі за кавою, аби краще познайомитися й розпитати про їхній унікальний досвід. Середній вік студентів магістратури тут – 25-30 років.

Голос із мурашника: проблеми внутрішньої міграції

Час від часу складаючи черговий пізнавально-грибний маршрут вихідного дня та збираючи дані про населені пункти по дорозі, жахаюся цифр. Любеч, Чернігівська область, колись "північні ворота Русі", перша згадка в літописі – 882 рік, населення – 2084 людини. Поруч село Убіжичі, засноване 1472-го, населення – 385 осіб. Лизунова Рудня (назва, яка назва, чуєте голос століть?), заснована 1749-го, 29 мешканців. Дивимося в протилежний бік: Липовий Скиток, 40 хв від Києва машиною, заснований 1300-го, божественної краси дерев’яна Онуфріївська церква 1705 року, 266 осіб.

Чому не варто користуватися соковижималкою

Соковыжималка словники подають як соковижималка, але до російського выжимать на першому місці стоїть вичавлювати, тож пропоную соковичавлювачка. Із тих же міркувань – жмых перекладати як чав. Читач Юрій хоче знати, чи вживається слово чорнило в множині та в яких випадках? Як назву речовини маємо лише однину – чорнило. А коли йдеться про види, то застосовуємо так звану речовинну множину, наприклад: "Я накупив різних чорнил: синього, зеленого, фіолетового й червоного".

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини