MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 26 жовтня 2018

869 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 26 жовтня

ЄС – не супермаркет: чому й навіщо маємо це усвідомити

Це те, в чому матимуть змогу переконатися народи країн Вишеградської групи – причому найближчим часом. Але це і те, що необхідно зрозуміти українцям – причому якомога швидше. Якщо ми вже обрали курс на європейську інтеграцію, так повинні розуміти – ця інтеграція має на увазі не тільки високий рівень життя, не тільки фінансову допомогу, не тільки інвестиції, але й серйозні взаємні зобов'язання. Причому виконання багатьох із них може не сподобатися більшості українців.

Україна перша в міжнародному рейтингу доступу до архівів КҐБ. ІНФОГРАФІКА

За оцінками Інституту розвитку свободи інформації (IDFI) Україна з показником 70.11% посіла перше місце в загальному підсумку оцінювання доступу до архіві КҐБ серед пострадянських країн. Фахівці IDFI у рейтингу відкритості державних архівів пострадянських країн оцінювали однорідність законодавчої бази щодо державних архівів, загальне архівне законодавство, інші закони щодо архівів, архівні послуги, веб-сайти (архівні, віддалені, онлайн-сервіси) та читальний зал (послуги та процедури для дослідників).

Європейська Realpolitik із кремлівськими вухами

У контексті скандалу останніх днів навколо висловлювань Александра Гуґа в інтерв'ю Foreign Policy, від яких він відмовився впродовж 24 годин після виходу інтервью в інформаційний простір, окремі аспекти потребують додаткової уваги. Зокрема, слід згадати, наприклад, висловлювання генерального секретаря ОБСЄ Ґремінґера, в яких він називає російську агресію не інакше як "Ukraine crisis". Або пранк пов'язаних із ФСБ РФ клоунів "Вована" й "Лексуса", в якому Ґремінґер висловлюється щодо України. За інформацією російського МЗС, Ґремінґер 2 листопада проведе зустріч із Лавровим.

Як у Києві щодо Гостиного двору помиляються

У словниках є й посадочний, і посадковий. Але ліпше посадкова платформа за зразком назви станції метрополітену "Виставковий центр". Читач Георгій пише: на вуличних покажчиках у Києві можна побачити напис Гостинний двір із двома літерами н. Чи є це помилкою і чому? І яке закінчення в цієї споруди в родовому відмінку – Гостинного дворА чи дворУ?Слово гостинний означає привітний, щирий, той, що радо приймає гостей. А історична назва споруди – Гостиний двір із одним н. У родовому відмінку буде Гостиного двору.

Мотивація: навіщо нашому війську пропаганда

Пропаганда в сучасній війні не може бути "кондовою", складеною з лозунгів і завчених тез, бо ми вже живемо в іншій країні, ніж тоталітарний СРСР. Так, в армії дуже важливо, щоб кожна людина працювала, як частина механізму, підпорядковувалась наказам, тримала дисципліну, навіть якщо не до кінця розуміла кінцевий результат або стратегію маневру. Але також вкрай необхідно, щоб воїни мали уявлення, за що вони стоять зі зброєю в руках на передовій, чому їхня місія важлива та як вони продовжують своїми вчинками багатовікову традицію спротиву.

"Донбас" Лозниці: похмурий гротеск чи м'який реалізм?

Напевно, люди, які транслюють таку думку, не те що ніколи не були на Донбасі, не бачили ті характери й типажі, а й не в змозі робити спостереження за довколишнім світом і тим, що зараз відбувається навколо. Треба дивитися навколо. І "Донбас" треба дивитися. У нас нарешті з'являється не остогидле мені до нудоти безхарактерне й поетичне, а антропологічне кіно. А антропологічне кіно – це прорив. Серйозний. І ніякій він не важкий, а я б сказав – навіть дуже легкий. Й емоційно, й загалом для сприйняття. Натуралізм – страшніший. Словом, раджу. Це – кіно.

Луґош у жовтневому Пазині

Виноград із тераси письменницького дому в Пазині ніхто не збирає. Ним харчуються птахи, ласують оси. В один із перших днів свого перебування тут спробував синьобоке гроно і я. Смачно! Виноград у жовтні пахучий як ніколи. Це з нього випаровуються літо й сонце. Виноградинки солодкі, аж цукристі, а шкірка їхня тверда, кісточки великі. Коли зриваєш таке гроно, воно осипається. Тому з ним треба бути ніжним, делікатним. Відламувати його від лози повільно, сторожко. Цей рух схожий на миття великих келихів для бордо – скло в них таке тоненьке, що торкатися його можна лише голубливо, пестливо.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини