MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 9 січня 2019

4109 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 9 січня

Ще один важливий наслідок будівництва незалежної української православної церкви

Очільник Української греко-католицької церкви митрополит Святослав звернувся з листом до нового предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія. Насправді не варто сприймати це послання як звичайний протокольний документ, данину традиції та церемонії. Поява канонічної Православної церкви України створює нові умови для міжцерковного діалогу – такі, яких іще не було в історії нашої країни.

Роль патріарха Філарета у виникненні та визнанні ПЦУ є винятковою – політолог

Президент Петро Порошенко нагородив патріарха Філарета званням Героя України за виняткові заслуги в розвитку української державності, діяльність в інтересах українського народу. Це рішення є винятковим – з огляду на те, що за каденції президента Порошенка званням Героя України нагороджували тільки героїв Небесної сотні (посмертно) та воїнів за участь в АТО (ООС). Патріарх Філарет протягом майже 30 років здійснював величезну пастирську, просвітницьку та організаційну роботу.

Життя – театр: як ми помиляємося щодо акторів

Модерне (доросле, критичне, абстрактне) мислення розвинуте у 15-20% відсотків дорослого населення. Більшість має середньовічне (підліткове, міфічно-догматичне, конкретно-операційне), а решта – античне або архаїчне (дитяче, міфічно-героїчне чи магічне) мислення. Так от, лише модерне мислення здатне розрізняти актора й роль, яку він грає. Якщо актор грає добру людину, це не означає, що він сам добрий. Якщо актор грає злодія, це не означає, що він сам злодій. Якщо грає роль безстрашного героя – не факт, що сам такий.

Євстратій Зоря: Тож що важливіше – підписи чи Євхаристія? Що "зробило автокефалію дійсною?"

Не підписами і грамотами, а саме спільною Євхаристією двох Предстоятелів було стверджено автокефальний статус Помісної Української Церкви. А грамоти і підписи, постанови і рішення – то лише "педагог" (дітоводитель, слуга-вихователь, який супроводжує дитину, порівняйте з Гал 3:24: "Тому закон був вихователем, який вiв нас до Христа, щоб нам виправдатися вiрою"), що привів до Христа у Євхаристії, Яким все було благодаттю стверджене.

Священик розповів, як поспілкувався з російськими пропагандистами про ПЦУ

Замість обіцяного дати мені змогу висловитися про майбутнє Церкви, уже в прямому ефірі почали ставити провокативні питання. Наприклад: "Почему я, русскоговорящая, не могу ввойти помолится в ПЦУ?", "Почему презирают русскоговорящих?", "Почему Филарет патриарх?", "За что Филарету дали Героя Украины" й навіть таке: "Зачем вам автокефалия? Вы не можете Бога поделить?" та інші... Спілкуючись зі мною, завжди казали "так называемая Православная церковь Украины", а мене називали – "так называемый священник ПЦУ".

"Фашисти" по-російськи – всі, хто проти

Коли генпрокурор СРСР А. Я. Вишинський (один із архітекторів Великого терору) судив "троцькістсько-зинов'євський терористичний центр", він називав єврея Троцького "агентом гестапо". А 1937 року випустив текст проти "троцькістсько-фашистських бандитів". Думаю, саме звідти (ще до Другої світової, ще в епоху іспанської громадянської війни) йде російський мем про "фашистів". Для Вишинського "фашистами" були всі, хто проти Сталіна. Для Кисельова (сучасного аналога Вишинського) – всі, хто проти Путіна.

Ярмарок марнот і марнославства на комерційній основі

Мені не подобається, що Facebook перетворився на дошку пошани в районній раді. Мені не подобається, що кількахвилинне знайомство вже є офіційним приводом подачі заявки у друзі. Що відмова є офіційним приводом для образи, десь на рівні відмови у візі. Що зник елемент креативу, продуктивної дискусії, справді культових срачів, легенького хуліганства. Що треба тепер удесятеро більше разів фільтрувати, що пишеш і публікуєш. Що кожен твій допис неодмінно буде використаний проти тебе.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини