MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 5 квітня 2019

1594 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 5 квітня

Головний ворог – у Кремлі, головна проблема – внутрішня війна

Від кожного з нас залежить, чи ці сценарії справдяться. Бо технологія проста: спочатку розкол і внутрішня війна, потім – усе решта. Якщо ми допустимо перше – допустимо решту. Корупція – це проблема номер два. Проблема номер один – російські танки. Популізм – це проблема номер два. Проблема номер один – російські танки. "У нашому суспільстві велася жорстока боротьба всіх проти всіх", – писав Ольжич. Це був 1941-й, і через три роки він загине в нацистському таборі. Йому було значно складніше, ніж нам. Але він мав ясність думки.

Погані аналізи: три помилки Зеленського

Виявилося, що не власність в Італії та не заробляння грошей на безбідне існування, зокрема й у Росії, можуть підірвати міцні електоральні позиції Зеленського, а безпринципність, нахабство й некоректність. Людина починає виявляти себе, варто торкнутися її суті, не найкращим чином. І невідомо, що чекає як тих, хто голосував за обіцяні Зеленським зміни, так і тих, хто за ним (випадково чи ні) бачить обличчя Ігоря Коломойського, якщо шоумен стане на чолі держави. Можна лише здогадуватись, які будуть подальші кроки команди Зеленського.

Що таке вестсплейнінґ і чому годі до нього вдаватися

У контексті європейської безпеки вестсплейнінґу багато на конференціях і дипломатичних зустрічах, а також у дебатах у соцмережах. Люди "старого Заходу", тобто країн, які ніколи не жили за комунізму, читають нотації людям "нового Заходу", тобто колишніх поневолених країн, про історію, географію тощо. Повчання в дусі вестсплейнінґу звучали приблизно так: "Чому ви, східняки, такі параноїки чи націоналісти або мілітаристи?" та "Ви що, не розумієте, нам потрібен діалог із Росією?".

Аналізи замість намірів: яскравий симптом деградації суспільства

Не потрібно обманювати хоча б самих себе – вся ця увага до форми, а не змісту є симптомом деградації суспільства, тотальної втрати відповідальності за майбутнє своєї країни. Громадянин не просто має право вимагати від кандидата на посаду глави держави точних і зрозумілих відповідей щодо намірів на цій посаді. Громадянин зобов'язаний це робити – якщо він розраховує, що в такій країні житимуть він сам і його діти. Тому що політик має право на експеримент тільки тоді, коли його виборець знає про зміст цього експерименту. Ми з вами – не кролики з циркових капелюхів.

Симулякр освіти породжує в підсумку симулякр суспільства і симулякр політики

Чому в нас стільки разів говорилося про зменшення кількості депутатів Верховної Ради, про скорочення чиновників і бюрократів, але ніхто не насмілився говорити вголос про скорочення кількості університетів? Особливо провінційних, де панує негативна селекція – вузи готові брати навіть найгірших студенів, тільки б утримати державне фінансування й заповнити аудиторії. Ті, кого ще зі школи треба було виганяти, нині – спудеї. Відсутність культу освіти, поваги суспільства до інтелекту, селекції, заснованої на знаннях і професіоналізмі – наша велика біда.

Привид Веймарської республіки над Україною

Мене останнім часом не полишає відчуття, що Україна все більше перетворюється на щось подібне до Веймарської республіки. Спробую сам для себе структурувати це нав'язливе передчуття. Отож, що було характерним для Веймарської республіки? Веймарська республіка була нестійким державним утворенням, яке постало після краху Німецької імперії. Головне слово тут – нестійким. Її постійно стрясали політичні катаклізми – вона виникла 1919 року внаслідок Листопадової революції після поразки Німеччини в Першій світовій війні.

Ось що робить нас слабкими, роз'єднує та залишає в минулому

Україні пощастило залишатися майже єдиною вільною демократичною державою серед пострадянських країн. 
Але демократія та свобода не гарантовані. Ми маємо бути відповідальними у своєму виборі й захистити майбутнє України. Можливо, сьогодні в Україні також вирішується доля демократії інших країн. Відповідальність насамперед означає повагу до інших. Якщо ми демонізуємо тих, хто з нами не погоджується, то ми не варті свободи. Бо свобода і є правом на існування різних думок.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини