MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 8 лютого 2018

1585 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 8 лютого

В Ізраїлі ініціюють визнання Голодомору геноцидом

Депутат Кнесету Акрам Хасон представив на розгляд парламенту законопроект, що оголошує 6 грудня офіційним днем ​пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років, який визнається актом геноциду. У поясненнях до закону стверджується, що Голодомор був спланований "радянською владою, щоб завдати удару по українській нації та української національній ідентичності". Після ухвалення законопроекту міністр освіти матиме право призначати заходи, приурочені до цього дня, а прем'єр-міністр –оголошувати про проведення офіційної церемонії. Росія, яка свого часу оголосила себе спадкоємицею СРСР, уже вороже відреагував на інціативу Акрама Хасона, погрожуючи погіршенням відносин з Ізраїлем.

Плани розширення ЄС на Балканах: як бути Україні

Комісар Ган представив Європейському парламентові актуальну стратегію Європейської комісії щодо розширення ЄС на Балкани. Ключове слово в назві стратегії – довіра. ЄС прагне, аби балканські країни вірили, що можливість приєднатися до ЄС цілком реальна. Така риторика звучить антиподом болісних дискусій про перспективу членства в ЄС для України. Чи маємо почуватися розчарованими? І так, і ні. Для відповіді "Так, почуваємося розчарованими", на жаль, маємо підстави, бо важко знайти хоч якусь раціональну причину пояснити, чому ЄС запрошує й навіть активно тягне Балкани в спільноту, а Україну постійно відштовхує. Особливо на тлі парадоксів політики.

Найгірше у скандальному польському законі: за що можна отримати три роки в'язниці

Насправді виокремлення "злочинів українських націоналістів" стосовно "поляків чи інших народностей, які мешкають у Польщі" від 8 листопада 1917-го й аж до 31 липня 1990 року (!) – це ще півбіди. Врешті-решт, це питання факту: що скоїли, те скоїли, а чого не скоювали, того не скоювали. Де були злочини, там були злочини, ніде правди діти. (Інше питання – чим були зумовлені ці злочини, йдеться про злочини моральні чи кримінальні, за законами якої держави тощо; але це вже наступне питання). Натомість справжнє жахіття я знайшов трохи далі.

Київрада перейменувала станцію та лінію метро

Київрада перейменувала станцію метро "Петрівка" на "Почайна", відповідно до назви річки Почайни, що є однією з найдавніших у місті. Таке рішення підтримали на засіданні Київради 70 із 86 депутатів. Нову назву отримала й Куренівсько-Червоноармійська лінія столичного метрополітену. Віднині вона – Оболонсько-Теремківська. Проект рішення про перейменування лінії метро підготовлено, зважаючи на те, що тепер уже колишня назва відображає лише початковий проект лінії, і нині вона не проходить через місцевість Куренівку. Друга частина назви "Червоноармійська" перестала відповідати надземній топоніміці після перейменування станції "Червоноармійська" на "Палац Україна".

Як кується "зрада"

Як кується "зрада"? Дуже просто. Жовтезний сайт "Бібісісіенен" десь знаходить матеріал про дівчину-вчену з Миколаєва, що переїхала в Польщу й улаштувалася фурницею. Жах. Репост. Українські науковці так зубожіли, що змушені влаштовуватися в Польщі на низькооплачуваній роботі! А проте ґуґл за поцупленою світлиною – й ось він, оригінальний матеріал. ... Тобто це взагалі-то історія успіху зі сковородинством. Дівчина не потерпала від браку запитаності чи грошей в Україні. Геть навпаки. Але ж ні. Історію успіху в нас не продаси! "Зраду"! "Зраду!" Все погано-о-о-о.

Журналіст: Наша шоу-політика є засобом маніпуляції настроями й увагою суспільства

Для цього в лавах кожної політсили, у почті кожного впливового чиновника є люди, які в потрібний момент готові ушкварити щось радикальне, несподіване, навіть ідіотське, аби лише дати суспільству той чи інший імпульс. Наприклад, щоб заглушити якийсь інший інформпривід, змусити громадян сміятися зі страшного або, навпаки, боятися того, що насправді є жалюгідним. За потреби їх навіть приносять у жертву громадським настроям, відправляючи у відставку чи під суд. Саме такі функції виконують десятки різнокаліберних медійних персонажів, навіть цілі організації. Все це безпосередньо стосується розподілу та утримання влади й дуже опосередковано – демократії.

Чому сьогодні у Словенії не працюють навіть супермаркети і що відчинено натомість

Сьогодні, 8 лютого, у Словенії державний вихідний – День культури. Нічого не працює, навіть супермаркети. Відчинені лише двері музеїв і закладів культури, вхід безкоштовний, кожна така установа готує спеціальну програму до цього дня. А святкують, як це не дивно, день смерті їхнього Шевченка – поета-романтика Франце Прешерена. Їхній Кобзар (хоча з огляду на лірику – радше арфіст) був і засновником сучасної словенської мови. До речі, народився в один день із Григорієм Сковородою – 3 грудня. Чому святкують саме день смерті? Бо на похорон до поета з'їхалася небачена кількість людей з усіх закутків Словенії, що стало символом національного пробудження і єдності.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини