MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 14 грудня 2018

3117 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 14 грудня

Рука Кремля чи наслідок реальних проблем: 10 тез щодо "жовтих жилетів"

Наївно думати, що самі протести "організував Кремль". Це те саме, що казати, буцімто Майдан "організував Держдеп". Протести, на які виходять сотні тисяч людей, не можуть бути кимось "організованими", вони йдуть знизу, їхні причини реальні. Днями Віолета Москалу дуже влучно казала в ефірі: гадаючи, що головне в "жовтих жилетах" – це "рука Кремля", ми позбавляємо французів гідності. Ніби ми маємо гідність повставати, а вони – не мають. Думаючи, що це "організував Кремль", ми віримо у його всесильність. Але він не всесильний. Навпаки.

Чому безхатченко – зайвий і де в Нью-Йорку хиба

Володимир Савіних з Одеси запитує, чи є синонімами слова безхатько й безхатченко. Безхатько й безхатченко – не синоніми, а дублети, тобто слова, що нічим не відрізняються одне від одного, тому одне з них зайве, а саме – безхатченко. Безхатько втратило емоційне забарвлення і його можна вживати поряд із нейтральним бездомний. Станіслав Паращук запитує, як правильно: початок кукурудзи чи качан кукурудзи? Правильно качан кукурудзи. Слова качан часто уживають щодо капустини, але то негативний вплив російської мови, українською – головка капусти.

Чому ЄС продовжив антиросійські санкції, але не посилив їх – поки що

Об'єктивна реальність однак є такою, що складається тенденція на користь не просто продовження, а можливого посилювання санкційної політики в майбутньому. Тому що європейський консенсус базується на розрахунку, що Росія оцінить примирливий жест із непосиленням санкцій і виявить розсудливість. Одначе це – помилковий розрахунок. У Москві сприйматимуть продовження санкцій як ворожу дію, а те, що їх не посилили, навіть не помітять. І ніякої розсудливості не проявлять. І ніякої деескалації не буде.

Перший український комікс із елементами карикатури

Пам'ятник Суворову біля Богунівського училища в Києві демонтують. І це правильно. До речі, наш мистець Тарас Шевченко ілюстрував "Історію Суворова" М. Полевого. Дуже промовистими є малюнки про окупацію Суворовим Криму, зокрема "Бенкет із ногайцями", на якому мусульмани споживають вино, а в лівому кутку мусульманин обнімається-цілується із "братішкою русскім". Щоправда, любов ця була короткою, дуже швидко кримські орди зламали угоду з росіянами.

На Схід від Заходу: стереотипи замість географії

Ти можеш нести на собі клеймо тільки за те, що ти з тієї чи іншої частини світу. Байдуже насправді, де ця частина світу розташована і який вигляд має. Всім керують стереотипи. Скільки разів потому я потрапляв у ситуації, коли моє українське походження визначало ставлення до мене! Ага, він з України! А значить, треба до нього ставитися з недовірою, як до варвара. Дивитися згори, а часом і дотеп відпустити про нього. Як максимум – пожаліти сердешного. Карта світу дивилася на мене зі співчуттям, мовби перепрошуючи.

Неоране поле для нашого кіно

Однак яка доля! Поляки називали його перевертнем, а він із Рильським пішки обійшов Волинь, Холмщину, Поділля, Катеринославщину, Херсонщину та Київщину, щоб побачити, що українці – це реальність. Син гувернантки із шляхетським характером став професором історії та членом-кореспондентом Російської АН і фундатором модерної української нації не меншого масштабу, ніж Драгоманов. Став свідомим українцем, хоча насправді його антропологія вела зовсім в інший бік.

Горила-невидимка допомагає збагнути істину. ВІДЕО

Члени однієї з них були вдягнені в білі сорочки, іншої – у чорні. Їх знімали так, щоб вони заповнювали весь екран, зображення було виразним, а обличчя можна було легко розпізнати. Члени кожної групи мали власний м’яч, який подавали тільки своїм "колегам": білі сорочки – білим, а чорні – чорним. Кидаючи м’яч, члени команди поволі наближалися до протилежної стіни, до ліфта. Саймонс попросив кожного зі студентів, які брали участь в експерименті, полічити, скільки разів білі сорочки кинули м’яч білим сорочкам, а чорні – чорним. 

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини