MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 13 грудня 2018

4238 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 13 грудня

Згубна забаганка автономії: Європа тяжіє до безпорадності

Європа зосереджується на внутрішніх проблемах та безпорадності, а це сприятливі умови для втручання росіян і зростання впливу китайців. Це згубно для всіх, зокрема й для США, які роками закликають Європу робити більше. Та замість серйозних внесків у світову безпеку Європа сипле порожніми балачками про автономію, що виливаються в ідею європейської армії – безглуздого військового утворення, яке загрожує послабленням НАТО в час, коли він повинен діяти більше, а не менше. За таких похмурих обставин доволі легко впасти у відчай.

Порожній ринг: чому нам потрібні дебати кандидатів у президенти

Кандидати звинувачуватимуть одне одного в популізмі й так чи інакше вправлятимуться в ньому. У нашому ураженому патерналізмом суспільстві досі живі уявлення про те, що президент – це і гарант Конституції, і керівник ЖЕКа, тому він може одночасно інспектувати котельні, відкривати дитячі садки й виступати із трибуни ООН. Коли частина електорату чекає на магію, цирковий ухил виборчої кампанії неминучий. Власне, це й буде помітно на дебатах: хто який рівень популізму зможе собі дозволити.

Цілком природні російські провокації

Те, що ФСБ планує акції протесту під час проведення Об'єднавчого собору, навряд чи можна назвати новиною. Новиною стала б відмова російських спецслужб від провокацій в Україні. Точно так само важко назвати сенсацією можливу участь у цих провокаціях намісника Лаври митрополита Павла. Сенсацією стала б інформація про відсутність тісних зв'язків російських спецслужб і Російської православної церкви. Російські спецслужби займалися провокаціями на території нашої країни практично із першого дня проголошення нашої незалежності. І це – не образ, це факт.

Не бийте Усика. Інакше станете такою ж жертвою, як і він

У чому маніпуляція в запитанні? У формулюванні, в маркерах – "радикали, насилля, захоплювати"? От як ви відреагуєте, якщо побачите, як на вулиці радикали виявлятимуть насилля до котиків і захоплюватимуть їхню ковдру? Ви ж теж станете на бік котиків, правда? А уявімо, що Усика запитали: "Если радикально настроенные Рабинович и Медведчук пойдут захватывать Лавру и проявлять насилие к монахам, какими будут Ваши действия?" Щось мені підказує, що відповідь була б така сама: "Стану на сторону монахов".

Європа також помиляється. Британський і французький уроки для України

Це вочевидь є свідченням того, що процес, який почав попередній прем’єр-міністр Джеймс Камерон, завдав відчутної шкоди і Великій Британії, і Європі. Зараз це розуміють усі – й по цей, і по той бік Ла-Маншу. Згідно з опитуваннями, якби референдум щодо виходу з ЄС відбувся зараз, то більшість громадян Великої Британії голосували би проти. Сьогодні вони зрозуміли, що це була помилка, і що це коштуватиме дорого. Та тут уже діє політична інерція, за якої повернути назад значить утратити обличчя.

Кокотюха: Сьогодні в Україні не варто починати писати книгу, яку неможливо екранізувати

"Очевидно, що Джеймс Джойс залишив помітний слід у літературі і є класиком світового модернізму. Напевне, для вузького кола фахівців його твори є зразком і вершиною письменства. Мабуть, це таки висока література. Але посередня література – це бажання копіювати Джойса й тиражувати ці копії, видаючи свої потуги за таку саму вершину. Наслідування манери і стилю автора, котрий є єдиним та неповторним, – ознака посередності. Це бажання чужої слави, а не спроба заявити про власну індивідуальність".

Вибори vs вибір: кілька актуальних проблем нашого волевиявлення

Про що я? Про легітимність нашого вибору, зумовленого тими умовами, в яких відбуваються наші вибори. Коли я пишу "наші вибори", я не маю на увазі винятково наступні українські вибори. Я опираюся на свій електоральний досвід, тобто на ті вибори, в яких брав (або не брав – це теж досвід) участь, починаючи з 1975-го року. Міркування мої такі. За радянських часів спектакль під назвою "вибори" до вибору ніякого відношення не мав. Після 1991-го року, а особливо за Януковича, було всяке. От виходячи з цього "всякого" я й хочу поставити (нехай хоч самому собі) кілька запитань.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини