MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 11 січня 2019

3907 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 11 січня

Небезпечний і нелогічний діалог Качинського із Сальвіні

У політиці закони логіки та здорового глузду діють аж ніяк не завжди. Можна з упевненістю сказати тільки одне: якщо здоровий глузд цього разу підведе Качинського та його партію, і співпраця зі шанувальниками Путіна зміцнюватиметься та призведе до солідарності в Європейському парламенті, це може стати ударом не тільки по майбутньому Європи, але й по українсько-польським відносинам, і по майбутньому Польщі. Одного чудового дня поляки прокинуться й дізнаються, що їхній найкращий друг тепер – Путін.

Висування Зеленського є суто технологічним – політолог

Наразі оголошення про участь Зеленського у президентських виборах видається технологією. Тобто ми розуміємо, що зараз він аж ніяк не готовий до того, щоби професійно керувати країною. Більше того, ми бачимо, що в нього і програми нема. Бо коли він за три місяці до виборів звертається до людей і каже "напишімо разом цю програму", то це, вибачте, несерйозно, це – шоу. Бо якщо ти йдеш на вибори, то вже маєш запропонувати свою програму.

Що цікавить українського читача в сучасних авторах

Провела маленьке літературознавче дослідження – що цікавить українського читача в сучасних авторах. Узяла 20 письменників і звернула увагу на пошуки, пов'язані із запитами, й результати мене трішки розважили. Отже, що я помітила. Вияв читацької уваги – коли не просто "книги", а "книги скачати" або "читати онлайн". Хочуть читати, хочуть. Лідером у цьому запиті є Андрій Кокотюха. Серед 20 обраних авторів запити "скачати" або "читати онлайн" в пошуку пов'язані з іменами Шкляр, Любка, Дочинець, Лаюк, Карпа, Курков, Дашвар, Кідрук, Подерв'янський, Матіос.

Як Наталю кликати й чим заключні положення замінити

У деяких джерелах із підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання вказано, що закінчення  в іменників першої відміни з основою на м'який і шиплячий, закінчення -ю – із пестливим значенням. Звідси можна припустити, що Натале – офіційне звертання, Наталю – пестливе, пише читачка. Від імени Наталя кличний відмінок – Наталю, як у всіх зменшених форм: Ганя – ГанюМаруся – Марусю й тому подібне. Але згодом Наталя стало одним з офіційних варіянтів поряд із Наталія. Проте в кличному відмінку за традицією маємо Наталю.

Велика кінематографічна феєрія – в чому полягає секрет її привабливості?

Ми не припиняємо ходити в кінотеатри й усякчас очікуємо на появу свого національного фільму. Але в чому ж полягає секрет цієї привабливості? Каліфорнійський дослідник Кевін Макдональд у розвідці "Теорія кіно" (2016) намагається розплутати цей складний клубок питань із позицій поп-культури. Спробуймо простежити деякі віхи історичного осмислення кінематографа. Автор стверджує, що докладне розуміння цього феномену почалося після початку Першої світової війни.

Невідомий батько криміналістики із Чернівців: як ми марнуємо власні іміджеві ресурси

У Чернівцях Ганс Ґросс написав свої найкращі праці, мав кафедру в університеті (був професором і деканом юридичного факультету), видавав супервідомий тоді журнал "Архів кримінальної антропології та криміналістики", першого у світі кримінологічного періодичного видання, який того часу був єдиним редагованим виданням такого рангу в Чернівецькому університеті. Там же було написано програмну роботу "Порадник для судових слідчих як системи криміналістики". Деякі статті пишуть, що в Чернівцях він працював судовим слідчим із 1869-го по 1897 рік, тобто дуже тривалий час.

Кілька слів на захист наших довгих зимових святкувань

Чому нам, які так звикли святкувати зимові свята від Миколи до Йордана, не визнати про себе цю правду і не перетворити її на смачну деталь у оберемку українських традицій? Звичайно, не можна оголосити всі ці дні вихідним, проте пробачити та внутрішньо прийняти сповільнений темп, лінивий розгін і надмір смачної їжі – вартувало б. А ще – це час дарувати любов й увагу близьким, друзям, колегам, тим, кого не бачив роками, час миритися та сваритися (бо як іще пережити довге застілля з далекими родичами), мріяти та планувати...

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини