MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 12 вересня 2017

772 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 12 вересня

Усередині шторму: чому маємо зберігати холодну голову

Необхідно обґрунтовувати власні тези й розбирати аргументацію співрозмовника, виходячи зі презумпції розумності. Тобто віри, що перед тобою така ж раціональна людина, як і ти. Якщо треба, то ставити під сумнів, може, навіть повністю заперечувати, але твердження людини, а не її особистість. Потрібно повернути суспільну дискусію в рамки рятувального холодного раціо. І передусім це стосується публічних інтелектуалів, якщо вже публічні політики раз по раз проявляють неспроможність до тверезого мислення, генеруючи все більше і більше токсичного спектаклю. А отже, і публічні інтелектуали мали б уникати фейсбук-баталій і доведення власної правоти за всяку ціну. Не той історичний момент. Поганий компроміс кращий за хороше знищення опонента.

Історичні рубці: як Голодомор вплинув на формування сучасних України та Росії

Нова книга під назвою "Червоний голод: війна Сталіна на Україні" авторства лауреатки Пулітцерівської премії журналістки Енн Епплбом розкриває безліч подробиць про цю темну главу історії. Книга проводить паралелі між минулим і теперішнім, які показують – мало що, крім масштабів шкоди та знищення, змінилося. Психологічні й демографічні рани, завдані періодом голоду – Голодомором – в Україні виявилися настільки глибокими, що досі продовжують формувати мислення українців і росіян, стверджує письменниця. Наприклад, Росія не сприймає Україну як щось більше, ніж "Малоросія", незважаючи на історію і той факт, що мови народів різняться між собою тою ж мірою, якою французька відрізняється від іспанської.

В Україні розпочалися навчання "Непохитна стійкість-2017"

Як заявив начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко, командно-штабні навчання "Непохитна стійкість" пройдуть у рамках підготовки української армії до ведення "оборонних, стабілізаційних і бойових дій", зокрема у зв'язку з навчаннями "Захід-2017", що розпочнуться на два дні пізніше. "Метою навчань ми розглядаємо нарощування можливостей органами військового управління здійснювати керування військами (силами) під час перегрупування, ведення оборонних, стабілізаційних і бойових дій", – сказав він. Командно-штабні навчання "Непохитна стійкість" пройдуть з 12 по 15 вересня. Раніше повідомлялося, що навчання "Захід-2017" відбудуться з 14 по 20 вересня. Загалом у них візьмуть участь до 12 700 військовослужбовців, з них близько 10 тисяч – на білоруській території. 

Як Угорщина шантажує Україну

Щоб не минуло непоміченим: орбанівська Угорщина вже кілька днів активно й не стримуючи себе у дефініціях критикує сьому статтю ухваленого освітнього закону щодо навчання мовами нацменшин (хоча в закон пішов і так максимально компромісний варіант редакції статті). На що Клімкін нібито "неприйнятно" відшив угорських дипломатів (стримано аплодую).  Що смішно – в Угорщині аж дві українські недільні школи на 12 тисяч населення. На Закарпатті ж – більше 50-ти з угорською мовою навчання. При цьому ж є українськомовні закарпатці, що теж транслюють тези про "геноцидний" характер статті, що буцімто має на меті знищити угорців регіону. Менше з тим, Угорщина не вперше шантажує нас і лізе у внутрішні справи України, показує свою лояльність до РФ.

Як відповісти на невдоволення наших сусідів новим освітнім законом

З усіма й відразу ми можемо поговорити з ними в Раді Європи або в інших спеціалізованих міжнародних установах, що розуміються на питаннях прав нацменшин. Там усі охочі зможуть вийняти загнаний їм Україною ніж у задницю й у манері поважній, без орієнтованих на внутрішнього споживача істерик та патетики пояснити, що в українському законі не відповідає яким нормам яких європейських чи міжнародних конвенцій, хартій тощо щодо прав корінних народів і національних меншин. Про те, що їх не влаштовує індивідуально, ми поговоримо тоді, коли з'ясуємо чи порушила Україна своїм законом будь-що з норм європейського права. Якщо ні – то говорити на двосторонньому рівні ми будемо лише за умови ввічливого прохання, і якщо нам пообіцяють щось навзаєм.

Скандал на Форумі видавців: погрози через "неправильну" книжку

Зловмисники, що зазіхають на свободу зібрань і намагаються нав'язати суспільству авторитарну цензуру, вже не переховуються від органів правопорядку, а знахабніли до того, щоб самим писати їм офіційні листи з погрозами. Втім, справа не тільки й не стільки в цьому. Справа в тому, що коли будь-хто зазіхає на монополію держави на насилля, то він заміряється не тільки на своїх співгромадян. Він заміряється на саму державу. Бо держави, де кожен охочий може безкарно погрожувати й бити всіх, чиї погляди йому не подобаються, швидко помирають. Настав час поліції та СБУ перестати робити вигляд, що нічого не відбувається. Дрібні бандити зовсім утратили страх – настав час, коли держава має дати їм відсіч.

Слово – зброя: як не стати союзником ворогів

Це називається безплатні помічники сил реваншу. Московського. Бо відтворюють метамапу московської імперії. За межами Московщини. Українською мовою. З непередбачуваними для нас і сусідів результатами. Щоправда, останній випадок зі французькою газеткою Le Monde навіює думку, що такий словник – "країни колишнього Райху/СССР" – невипадковий. А цілком свідомо стимульований "країною-переможцем ВОВ" у теперішній час. От кілька днів тому в Le Monde вийшла публікація зі зворотами "Естонія, Литва, Латвія – колишні республіки СССР". Посли цих трьох країн звернулися зі спільним листом до марксистської редакції в Парижі. І нагадали: Латвія, Литва Естонія ніколи не входили до складу СССР. Добровільно. А незалежність 1991 року – це не час створення трьох держав, а їх відновлення – після 45 років совєцької окупації.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини