MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 3 листопада 2017

1137 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 3 листопада

Свобода тоталітаризму: Росія в путінському болоті

Російська держава – жорстока й корумпована, але не всевидюща й усюдисуща. Росіяни можуть порівняно вільно торгувати, подорожувати, вчитися та спілкуватися. Дозвілля – їхня особиста справа. Якщо комусь не подобається жити в Росії, він завжди може поїхати. Коли не йдеться про людину, якій відомі державні таємниці, влада лише втішиться, що випровадила чергового проблемного суб’єкта. Отже, можна стверджувати, що для більшості росіян путінські часи – щось на зразок "золотої доби". Ще ніколи в історії країни не було такої кількості росіян, які жили б у добробуті, мирі й пишалися батьківщиною. Ті, в чиїй історичній пам’яті війни й революції, не можуть не цінувати, що завтра все буде більш-менш так само, як учора.

Командир саперної роти: Маємо свої, саперні дуелі з ворогом. ФОТО

Владислав розповідає, що його підлеглі дуже часто працюють на передньому краї. Основні напрямки – поблизу Богданівки, Новотроїцького, Гранітного. Каже, що саперові життєво необхідно бути втричі уважнішим, ніж іншим військовим, і дивитися слід не тільки під ноги. "Міну чи заряд можна розмістити не тільки на землі, – ділиться офіцер. – Часто їх закріплюють на деревах, із прив’язаними риболовними гачками, що звисають. Ідеш собі лісосмугою, зачепився одягом за гачок, смикнув – вибух. Крім того, постійно треба дивитися в бік ворога, адже зосереджений винятково на мінах сапер може стати легкою мішенню для стрільця".

Що цікавить закордонних партнерів в Україні, крім 3к (корупції, кризи і конфлікту)?

Останній візит, який відбувся в жовтні, і який ми з колегами організовували вже в рамках центру "Нова Європа", був особливо показовим. І не тільки тому, що це був перший візит, під час якого нам узагалі не потрібен був перекладач. Всі без винятку зустрічі були англійською мовою – від РНБО й уряду, до Верховної Ради, журналістів і громадянського суспільства. І хоча фокус Заходу в комунікації з Україною вже давно почав зміщуватися з того, не якою мовою сказано, а що сказано, це все ж таки суттєво полегшувало спілкування й розуміння. Щодо самого спілкування, то дискурс навколо України, на жаль, й надалі тримається на трьох "к": криза, конфлікт, корупція (англійською 3 "c"). З'являються лише нові елементи. 

Чому забувають свої речі, а не забувати треба – своїх речей

Ірина Руденко цікавиться, чи правильне оголошення Не забувайте своїх речей, яке звучить у метрополітені. У знахідному відмінку правильні форми: читати книжки, забувати речі, ставити запитання. Але коли з'являється заперечна частка не, потрібно писати й казати: не читати книжокне забувати речейне ставити запитань. Олег Алексєєв просить пояснити, як перекласти з російської мови вислів разрешите за вами поухаживать. Це залежить від того, що має на увазі читач. Якщо хочуть подати пальто чи ще щось, то кажуть дозвольте вам прислужитися або дозвольте вам послужити. А в иншому випадку, з жартівливим відтінком, дозвольте до вас позалицятися.

Хто сплатить борги переселенців за комунальні послуги на окупованих територіях?

До цього часу до мене вже доходила інформація щодо серйозних намірів окупантів, які знайшли дуже зручний привід для забезпечення завезених бурятів та інших малих народностей Росії халявним житлом. Хоча це я, звичайно, перебільшую: квартири в Донецьку навряд будуть віддавати бурятам: їм у кращому разі дістанеться щось у славетному Єнакієві чи Торезі. Але тенденція очевидна: період розквартирування по заводах та гуртожитках закінчується. Загарбникам потрібен комфорт і впевненість в майбутньому. Тому поодинокі випадки звичайного мародерства вже переходять в акцію, підтриману, так би мовити, на “державному” рівні.

Коли свобода слова не сприяє, а шкодить боротьбі з корупцією

Виявляється, свобода слова не завжди сприяє боротьбі з корупцією. Інколи навпаки шкодить. Оскільки приклади, як свобода слова допомагає боротьбі з корупцією є більш очевидними, на них зупинятися не буду. Лише зазначу, що ніхто не ставить під сумнів, що сумарно ефект свободи слова є позитивним. Однак, які ж є вади? 1) Свобода слова здатна спотворити враження про обсяги корупції. У країні без вільних медіа інформації про корупцію значно менше. Коли медіа отримують можливість говорити про корупцію, у громадян формується віра, що корупції стало значно більше, навіть коли її рівень не змінився. Це пов'язано з емоційною реакцією на новини, які вони чують. Є новини – є корупція. Є багато новин – корупції багато.

Бути разом із предками: зустріч живих із тими, хто відійшов

Хто ніколи не їздив у ці дні польськими дорогами, проминаючи села й містечка, а в них опоряджені, осяяні лампадками цвинтарі, повні осінніх квітів: хризантем, айстр, вереску та лілей, – тому важко передати враження всеосяжної задуми та смутку. Осінь, пора року, а водночас і метафора зміни, лише увиразнює цю незвичайну атмосферу. Опадає золотаве листя, проблискує сонце, інколи вже осіння сльота, а ми йдемо на цвинтарі, щоб бути разом із нашими предками й разом із близькими людьми, які ще з нами серед живих. День усіх святих – зустріч живих із тими, хто щойно відійшов, і немає значення: 100, 50 або лише кілька років тому. Це зустріч родин, приятелів, знайомих і ще й незнайомих.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини