MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 9 лютого 2018

923 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 9 лютого

10 основних хибних уявлень Заходу щодо Росії

"Ми самі винні". Мислення на Заході досі отруєне спробами поставити моральне дорівнює між різними сторонами. Мовляв, тактика росіян аж ніяк не гірша за ту, яку в минулому застосовували країни Заходу. Ще один аргумент: ми спровокували Кремль розширенням НАТО та ЄС. Обидві думки хибні. Захід відстоює заснований на чітких правилах міжнародний лад, що сформувався після 1991-го та забезпечує принаймні якийсь справедливий захист слабких від сильних. Росія хоче замінити його системою "хто сильніший, той має рацію". НАТО та ЄС прийняли нових членів не тому, що реалізували щось на зразок імперіалістичного проекту, а тому, що колишні комуністичні держави відчайдушно стукали у двері й просили їх прийняти, зокрема через те, що бачили, куди рухається Росія.

Україна й подвійні стандарти Євросоюзу

А європейській перспективі України ‒ заважає. Тому що в нас конфлікт не зі Грецією. У нас конфлікт із Росією. Вважаю, із цього й потрібно починати. Корупція, слабкі інститути, гібридна війна ‒ все це факти, які заперечувати може хіба сліпий. Однак найголовніший ‒ і, як на мене, єдиний фактор, що впливає на європейську перспективу України, ‒ це Росія. І ще європейська нечесність ‒ бюрократи зі Брюсселя й керівники країн ЄС просто не хочуть визнати цього навіть тоді, коли говорять про можливість прийняття в Євросоюз країн зі схожими проблемами. Тому що відновити економічні відносини з Росією та знову відкрити західним корпораціям доступ до "легких" російських сировинних прибутків, гадаю, набагато важливіше, ніж підтримати європейські настрої українців.

Сто років тому Україна підписала Брест-Литовський мирний договір

Із позицій сьогодення Брест-Литовський мир може видаватися контраверсійним, але за тих обставин це був не просто правильний, а життєво необхідний крок, який дозволив за лічені тижні звільнити територію України від ворога й дав вагомий шанс на збереження незалежності. Як геополітичні обставини і внутрішній стан українського суспільства дозволили цей шанс реалізувати – окрема тема. Але лютий 1918 року засвідчив усьому світові становлення України як суб’єкта міжнародної політики, нації, що, поєднуючи збройну відсіч ворогові й дипломатичні зусилля, відвойовує своє місце під сонцем.

Готові порушувати навіть таке – аби їх лише за росіян не мали

 

Дмитро Понамарчук пише: до Києва приїздив генеральний секретар Світового конгресу українців Стефан Романів з Австралії. Як буде його прізвище в родовому відмінку? За нормами української мови, і в закритому складі іменників чергується з о або е у складі відкритому. Львів – ЛьвоваХарків– ХарковаМогилів – МогилеваЧугуїв – ЧугуєваАнтін – АнтонаЯків – ЯковаКовалів – КовалеваПономарів – Пономарева. Мало б бути і Стефан Романів – Стефана Романова. Але деякі носії таких прізвищ бояться, щоб їх не вважали за росіян і вимагають не дотримуватися чергування в непрямих відмінках своїх прізвищ: КоваліваРоманіва.

Чи бути в Києві вулиці філософа Шестова?

Щоб довго не розводитися, Лев Шестов – уродженець Києва, Подолу. На київських цвинтарях десь лежать кістки його родичів. Він – частина київської історії. Значно відоміша, до речі, у світі за того-таки Михайла Булгакова. І крутіша, якщо міряти гамбурзькими рахунками, які так люблять у нашому fb. Але вулиці Льва Шестова в Києві немає. Немає. І я от подумав: а що, якби наша міська влада серед діячів українського визвольного руху спромоглася одну-єдину вуличку віддати імені всесвітньо відомого філософа? Це було б дуже погано? І так, я не розумію, чому про це пишу саме я. Я не маю на це жодного права. Але чому про це не пишуть викладачі філософських кафедр, краєзнавці, києволюби й інші позитивні та потрібні люди? Я не вірю в їхню необізнаність або лиху волю.

Українські програмісти посіли перше місце у світовому рейтингу

Компанія DataArt вивчила статистику платформи Skillotron, яку використовують для тестування навичок розробники із 57 країн, і зробила висновок, що програмісти з України – одні з найкращих у світі в рішенні задач. Разом із Україною в рейтингу відзначили й Аргентину, однак зазначається, що українські розробники готові приділяти завданням помітно більше часу. Найпопулярніша мова програмування в Україні – JavaSсript (28,36%), за ним c великим відривом йдуть Java (13,92%) і Python (4,42%).

Церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор у Пхьончхані. ФОТО

У Південній Кореї в місті Пхьончхані розпочинаються XXIІI зимові Олімпійські ігри. 9 лютого о 13:00 за київським часом розпочалася церемонія відкриття. Олімпійські ігри триватимуть до 25 лютого.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини