MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 9 березня 2018

1707 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 9 березня

Грицак: Рубан ще з 2013 року активно працював з "Українським вибором"

Затриманий за підозрою в підготовці терактів глава "Офіцерського корпусу" Володимир Рубан із 2013 року активно працював з організацією політика Віктора Медведчука "Український вибір", сказав керівник Служби безпеки України Василь Грицак під час брифінгу в Києві. За словами генпрокурора Юрія Луценка, затримання Рубана не було випадковим. Співробітники СБУ обшукали квартиру дружини Рубана. За даними СБУ, Рубан планував обстріл із мінометів і гранатометів будівель Верховної Ради й Адміністрації Президента, а також збройні напади на житло президента Петра Порошенка, глави МВС Арсена Авакова, екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та секретаря РНБО Олександра Турчинова.

У Шевченків день оплатити за проїзд у метро можна віршами

Люди дійсно знають творчість Кобзаря, чимало з них погоджуються продекламувати вірш, щоб отримати свою безкоштовну поїздку. Для тих хто не може згадати вірш Тараса Шевченка, або не знають, але все ж таки хочуть долучитися до акції, організватори роздають листівки, де можна зачитати запропонований вірш, і тоді можна також безкоштовно проїхати, повідомила Анастасія Кримова. Проїхатися безкоштовно можна буде лише з двох станцій: "Майдан Незалежності" та "Тараса Шевченка". Прочитати вірші можна буде біля контролерів з 10:00 до 11:30 на станції "Тараса Шевченка" та 12:00 до 15:00 на станції "Майдан Незалежності".

Українська народна пісня про... Сталіна: совєтський "фольклор" для зомбі

Поштовхом до створення цього допису стала маленька брошурка, що разом з іншими раритетами зберігається в моїй бібліотеці: Ф. І. Лавров. Посібник по збиранню народно-поетичної творчості. К.: Рад. школа, 1951. 32 с. 10.000 прим. На мою думку, її змісту більше відповідала б назва "Посібник зі створення народно-поетичної творчості". Наведений у ній приклад "народної" "Пісні про Сталіна" ілюструє це якнайкраще. Автор брошури подає нам не лише буцімто складену колгоспниками пісню про Сталіна, але й її "удосконалення" під впливом обставин – оперативний відгук на новітні зміни міжнародного становища. Відверто й безсоромно демонструється вся механіка побудови "совєцького фольклору".

Як взуття: добра метафора культури

Це ж не зовсім одяг, це також бар'єр для нашого контакту з землею – і водночас захист від неї. У давні часи не мати взуття означало бути бідним: взуття, отже, дорівнює добробутові та цивілізації. Але зараз одне з найбільших моїх задоволень – це йти босоніж по чистому піску островів на Десні. У Рене Магрітта є картина із взуттям. "Червона модель", здається. Ви пам'ятаєте: черевики, які раптом перетворюються на людські ступні. Думаю, це хороша метафора культури. З одного боку, культура ховає, опосередковує, вбирає нашу оголеність у щось, що її захищає. Із другого – вона прагне доторку до чогось найглибшого, прагне тієї гостроти емоцій, яка можлива тільки через беззахисність.

Доленосні вісімки в чеській і словацькій історії

Лютневими днями чеська громадськість вшанувала 70-річчя від початку події, відомої як комуністичний переворот, хоча самі комуністи її називають "переможний лютий 1948-го". А насправді тодішня Чехословаччина стала на шлях розбудови соціалізму, що передбачало націоналізацію, колективізацію та поступове падіння рівня життя. У результаті країна виявилася серед найбідніших у Європі. Оскільки це були часи активного розгортання холодної війни між Сходом і Заходом, не дивно, що основним і всюдисущим лозунгом Комуністичної партії Чехословаччини були слова: "Із Радянським Союзом на віки вічні й ніяк інакше!!!"

Швидке реагування – слабина НАТО

У разі виникнення досить серйозної загрози та конкретної проблеми НАТО захищатиме своїх членів з усіх сил. Та що як Альянсові доведеться прий­мати рішення поспіхом за непевних обставин? Тоді реагування може бути повільним або недієвим. Треба подбати про інші варіанти, зокрема засоби стримування силами країн, які готові швидко застосовувати свій потенціал, виявити рішучість і гнучкість. Про це йшлося на нещодавньому обіді у Варшаві, де зустрілися експерти з питань безпеки. Ми обговорювали сценарій, за якого на Польщу "випадково" впаде російська ракета під час військових навчань у Калінінграді. Як повинен і як реагуватиме Захід?

Як зима перестає бути огидною і набуває сенсу

Та ще й наша зима – ця темна, брудна, мокра, калюжна, ніяка пора року. Ех, якщо вже доводиться жити взимку, то краще б вона була норвезькою, сніжною, морозною, справжньою, щоб запрягти в сани оленів і кататися хвойним лісом. Тобто жив я з переконанням, що зиму треба просто переждати. Пересидіти у своїй барлозі, за змогою якомога рідше висуваючи носа надвір. Веселитися на Новий рік, частуватися й колядувати на Різдво, пити чай із медом і їсти мандарини, тобто знаходити бодай якісь переваги в цій безсенсовній зимі. Усе змінилося торік, відколи я навчився кататися на лижах. Лижі, як і зима, здавалися мені дурничкою, марним оранням льоду.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини