MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 4 вересня 2018

1458 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 4 вересня

Вселенський патріарх не визнає церковної юрисдикції Росії над Україною

Вселенський патріархат терпеляче ставився до порушення його прав, але це не означає згоди з таким порушенням чи того, що воно стало законною справою. Всім відомі церковні проблеми в Україні, й російська церква одна несе відповідальність за них. А тому, як причина проблем, вона не може бути тим, хто їх вирішить. Питання також потребує дій Вселенського патріарха ще й тому, що до нього із проханням про це зверталася і влада України, і (дослівно) патріарх Філарет Київський. Щодо всього комплексу українських питань на прохання церкви була підготовлена доповідь на понад 90 сторінок.

Московський щуролов: російська пастка для українських перекинчиків

Усі ці кобзони, прилєпіни, залдостанови – це колективний Гамельнський, а точніше Московський щуролов, який, співаючи, штампуючи тексти і гиркаючи моторами, веде на бійню чергову порцію людності, а потім змиває із себе грим, сідає в літак і відбуває туди, куди не долітають снаряди й не смердить горілим м’ясом. А загіпнотизовані чоловічки гинутимуть – чи то під українськими кулями, чи то під час російських планових зачисток. Для Москви українці – навіть ті, які зреклися свого українства і на словах, і на практиці – залишаються не більше, як "потішними хохлами", не достойними навіть елементарної чесності.

Імовірність прямого зіткнення США та РФ у Сирії зросла

Ідліб – остання велика територія, яка перебуває під контролем опозиційних сил, і Дамаск зацікавлений у встановленні хоча б формального контролю над нею. У цьому підході Асад може розраховувати на повну підтримку своїх покровителів. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков у своєму недавньому інтерв'ю російському телебаченню говорив про "кулак терористів" в Ідлібі та про те, що ситуація в цій провінції буде одним із головних питань у робочому розпорядку президента РФ. Для Трампа така ситуація є неприйнятною.

Сила постаті: як на сучасників вплинула загибель Стуса

Коли навесні 1985-го Горбачов розпочав те, що отримало назву "перестройки", в нас усіх (маю на увазі тих моїх знайомих і друзів, для яких банкрутство комунізму стало врешті головною подією життя) прокинулася надія… І неочікувана смерть Стуса її тоді мало не втяла. Як-от зараз, під час війни, так само й тоді, аж до самого звільнення політв’язнів у 1987–1988 роках, нас кидало то вгору, то вниз. Цю емоційну гойдалку пам’ятаю досі. На той час я вже давно писав вірші – російською. І, певно, вже дозрів до повернення (хоча б якогось) до Muttersprache. Саме смерть Стуса підштовхнула мене до написання перших двох віршів (цілком недосконалих) українською.

На українському православному фронті Константинополь жене Москву геть

Із захватом спостерігаю за тим, як розгортається канонічний аспект проблеми з томосом для української помісної православної церкви. Це цікавіше за будь-який детектив. Константинополь розгорнув масштабний правовий наступ на позиції Москви. І нам є чим пишатися, бо якби не стійкість українців (насамперед наших бійців) у протистоянні російському агресору, цього наступу – насамперед на "українському православному фронті" – однозначно не було б. Але Україна своєю стійкістю дала Вселенському патріархові такі козирі, що ними гріх не зіграти. Ну от, у Константинополі відверто вирішили, що час настав.

Проблема "хрущовок" із кожним роком стає дедалі актуальнішою

За кордоном теж вистачає таких "хрущовок". Після Другої світової перед Європою також досить гостро стояла проблема житла. Але реконструкцією там почали займатися давно, років з 30 тому. В Україні, тільки офіційно, аварійними визнано 75 мільйонів квадратних метрів житла. В Києві "застаріли" 3 055 багатоповерхових будинків. І проблема зношеного житла для країни стає з кожним роком дедалі актуальнішою. Майже кожна третя багатоповерхівка в Україні – одна із серій "хрущовки".

Анімаційну стрічку "Причинна" покажуть на кінофестивалі у Вірджинії

Створену за підтримки Держкіно України анімаційну баладу режисера та сценариста Андрія Щербака
"Причинна" відібрано до участі в конкурсній програмі кінофестивалю Strasburg Film Festival, який відбудеться з 9 по 11 листопада в окрузі Шенандоа штату Вірджинія, США. До програми фестивалю увійшли 900 стрічок із 80 країн світу. Екранізація поеми Тараса Шевченка здійснена компанією "МаГіКа-фільм" за підтримки Державного агентство України з питань кіно. Продюсерами стрічки є Геннадій Кофман та Ольга Бесхмельніцина.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини