MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 5 березня 2019

5159 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 5 березня

Ось чому нам потрібна деколонізація

Карфаген має бути зруйновано. Директор Інституту національної пам’яті нещодавно заявив, що слідом за декомунізацією планується розробити закон про деколонізацію. Не всім ця новина припала до вподоби, є в країни й інші завдання: реформа судів, боротьба з корупцією, зрештою, війна, не кажучи про вибори. Я хочу подати свій голос на підтримку Володимира В’ятровича й водночас висловити шану ще одній культурній героїні, яка так само днями отримала Національну премію імені Шевченка за досягнення в галузі публіцистики.

П'ять ФОТО, якими нас часто вводять в оману

Цей знімок ілюструє чи не будь-який матеріал про українських заробітчан. Іноді його навіть підписують "Українські заробітчани в Перемишлі" або "Українські раби в Польщі" чи щось на кшталт. Не гребують цим ні блогери, ні поважні журналісти. Це світлина заробітчан із різних країн Центральної Азії на Казанському вокзалі Москви, зроблене кореспондентом російської редакції Forbs для матеріалу про їхнє важке життя. Саме це фото використовують, аби підкреслити негативні сторони міграції, викликати обурення, й саме воно часто має неправдивий підпис.

Медведєв назвав головну умову для збереження транзиту через українську ГТС

Для Медведєва й "Газпрому" політична стабільність в Україні – зовсім не те, що зазвичай мають на увазі під стабільністю та добробутом. Для Медведєва стабільність – це політичне підпорядкування України Кремлю. Це і є головна умова для збереження транзиту через українську ГТС. І тоді, до речі, дві інші умови втрачають будь-який сенс. Проросійське керівництво, на появу якого продовжують розраховувати в Москві, зрозуміло, відмовиться від будь-яких претензій до "Газпрому" та встановить ту ставку на транзит, якої домагаються від Києва.

В Німеччині вийде збірка оповідань Сенцова

Книжка під назвою "Життя" ("Leben") вийде у видавництві Verlag Voland & Quist. Перша презентація німецькомовної збірки відбудеться на Ляйпцизькому книжковому ярмарку 22 березня. Восени ж 2019 року має з’явитися збірка Сенцова англійською мовою в американському видавництві Deep Vellum Publishing. Книжка оповідань письменника та кінорежисера Олега Сенцова, незаконно засудженого російським судом, вперше вийшла російською мовою 2015 року у видавництві Laurus.

Мова брехні та зброя в боротьбі за правду

Російська пропаганда найкраще працює саме російською і саме для російськомовного населення. Більшість конструктів російської пропаганди просто не перекладаються іншими мовами. Слова на кшталт "каратели", "ополченцы" втрачають потрібні пропаганді конотації та не працюють з іншомовними аудиторіями. Спроби пояснити їх іноземцевы такі ж марні, як спроби перекласти соковитий російський мат. За межами російськомовних теренів "новини" про "розіп‘ятого хлопчика" викликають здивування, сміх, огиду. А в межах– паралітичний жах від почутого. 

Промовистий наслідок хаотичної забудови Києва. ФОТОФАКТ

Шкода, що забудова не враховує вільний простір архітектури. І в гонитві за прибутковістю місто просто поглинає те, що мало непоганий вигляд. І це не поодинокий приклад. Красиві споруди київського модернізму: "Дитячий світ" біля станції метро "Дарниці", будівлі університету Шевченка біля метра "Іподрому" й багато інших зразків. Зараз вони потопають у хаотичній забудові.

Масниця, а не "Масляна", і вареники замість "блінів". Як українці святкували останній тиждень перед великим постом

Масниця це не тільки прощання з повним зимовим циклом, це своєрідне карнавале – кінець м'яса (карнавал від carne vale, у перекладі з латинської "прощай, мясо", – ред.). Не дарма казали: як Масниця сьома (сьомий тиждень після Різдва – ред), то поїсться з дахів солома". Вік окремих обрядів, які проводили на Масницю, становив близько 2 тисячі років. Це свято також тісно пов'язане з поминанням предків. У цей тиждень було прийнято не лише веселитися, а й очищатися перед постом.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини