MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 26 квітня 2019

2481 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 26 квітня

Що не так із реакцією Зеленського на мовний закон

Позиція Зеленського щодо закону про мову складається з боягузтва, невігластва й популізму. Риторика свідчить також про недостатню компетентність або свідому нечесність як сторінки Зеленського, так і її команди. Тези, сформульовані як претензії до мовного закону, не мають під собою практичного виміру для втілення (як у випадку з питанням консолідації чи створення стимулів) або хибно трактують сам проєкт закону, або ігнорують саму реальність, у якій закон ухвалено. На підставі такого підходу аналіз закону про мову неможливий.

Ми не на дні, ми відштовхнулися – філософ

Не вірте демонам спокуси і зневіри. Насправді ми кращі, ніж про себе думаємо. Вижили там, де інші вмирали. Залишилися вільні там, де інші будували концтабір.Зберегли мову, попри століття знищення. Відтворюємо свою історію, попри спалені архіви й бібліотеки. Нам важко економічно, але це тимчасово. Нас могло не бути – але ми є. Дихаємо й говоримо. Вчимося рухатися вперед і радіти, попри століття страждань, Голодоморів і скасованих народжень. Ми схожі на святого Себастьяна з ренесансних картин – проколотого стрілами, але гарного, спокійного й живого.

Чому нас не має обходити, де працюватиме адміністрація нового президента

Мене абсолютно не цікавить, куди переїде адміністрація нового президента й чи переїде взагалі. Мене цікавить зовсім інше – чи здатен новий голова держави зібрати ефективну команду професіоналів державного управління. Мене цікавить, чи будуть у цій команді люди, які пов'язані з різними олігархічними кланами, й чи збираються вони лобіювати їхні інтереси. Мене цікавить, яким буде бачення новими призначенцями функцій адміністрації президента й ролі керманича держави в системі державного управління.

Подушка безпеки: оберіг, сповнений вишиваної магії

Із часом я звик до вишиваних подушок, навіть полюбив їх і щовечора, перед тим як гасити світло, викладаю рівненько на нашому елегантному італійському дивані, щоб уранці побачити, як вони всі стоять рядочком у своїй унікальній красі. Тепер, коли побачив на виставці мозаїку з тисячі казкових кольорових вишиваних подушок, зрозумів, чого бракує моїй банальній ортопедичній латексній думочці, з якою подорожую світом. Їй просто бракує магії.

Тріумф української культурної дипломатії у Відні

Окремої уваги заслуговує фокус саме на класичній музиці. Бо це та мова, якою слід розмовляти з австрійцями. Коли в одному з найпрестижніших залів країни (та й Європи!) на найвищому рівні відбувається концерт української класичної музики, то це змінює сам стереотип австрійців про Україну. Ага, значить – це не варвари якісь, не селюки, в них є високе мистецтво! І, виявляється, вже сто років тому було, адже тут виступала українська капела! Тобто Україна з’явилася на світ не 1991 року, це народ зі своєю історією та культурою.

"Чорнобильські їжачки" та "мутанти": як діти ставали "небезпечними"

1986-ий рік. Червень. Чорнобиль. Ми – кияни, евакуйовані в піонерський табір для дітей шахтарів біля Сіверського Донця. "Чорнобильські їжачки". "Хворі та немічні, всіх тут позаражають своєю радіацією". "Це треба за ними щоразу все мити і прати". "Небезпечні діти". "Синку, ти з ними грався, то мий після цього руки". "Ці столичні, що забрали відпочинок у наших дітей". "Мутанти". Все це ми чули на свою адресу. І погляди: від неприйняття до страху, від ненависті до жалю, від обурення до висміювання.

В Україні традиції століттями захищали націю без державних кордонів, обороняючи пам’ять, смак, любов

Пам’ятаю з дитинства мить, коли відкриваєш двері на кухню перед Великоднем – і тіло проймає мільйон запахів – вудженого сала та рум’яної шинки, білкової глазурі й солодкого пасхального тіста, оцту й цибулиння, в якому киплять майбутні крашанки й перших весняних огірків. Від того всього стає добре на серці й тепло в животі. Великодній кошик – у центрі всієї передсвяткової метушні – покласти, не забути, додати, чи можна і все тому подібне. У кожному регіоні є свої продукти, які обов’язково там мають бути.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини