MENU

Присяга народних депутатів: порожні слова чи відповідальність перед Україною?

4875 0

 

Мене зараз часто запитають мою думку з приводу того, що присягу нових депутатів, згідно до Конституції, буде зачитувати Юхим Звягільський.

 

А що тут думати? З молодих років у мене залишилося доволі скептичне ставлення до всякого роду умовностей і ритуалів. Мене завжди цікавив більше зміст, а не форма.

 

Простий приклад. Мене важко назвати віруючою людиною. Швидше я агностик (не плутати з атеїстом). Але, заходячи до церкви, я хрещуся. Роблю це майже машинально, не вкладаючи в це ніякого сакрального змісту. Хоча глибоко поважаю почуття тих, для кого це важливо.

 

Інший приклад. Виконання гімну. Для мене, це більше ніж ритуал. Зі шкільних років, коли у нас це ще було заборонено, я вже вивчив текст «Ще не вмерла» на пам'ять, це було таке долучення до кола втаємничених. А після всіх пережитих Майданів, виконання гімну для мене практично неможливе без клубка, що підкочується під горло. І мені плювати, що під час виконання гімну підводили свої дупи з пісними пиками тисячі покидьків, з Януковичем включно.

 

Які емоції у мене викличе присяга народного депутата я ще не знаю. Але допускаю, що враховуючи драматичність ситуації в країні і усвідомлюючи рівень власної відповідальності, для мене це не буде набір порожніх, але обов’язкових, слів. Тому я просто закрию очі і зосереджуся на цих словах.

 

І мені буде глибоко все одно, де в цей момент буде знаходитися Звягільський – на трибуні чи на своєму місці. Присягу ж складаю я. І точно не Звягільскому.

Олександр ЧЕРНЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини